311 éves az eredeti kölnivíz

Az erdeti kölnivíz ma már 311 éves. Nem a „4711” ről van szó Az eredeti kölnivizet másképpen hívják, csak jóformán igen kevesen tudják, eddig én is tévhitben voltam évtizedeken keresztül, hogy a “4711” az eredeti kölnivíz, az „ Eau de cologne”. Mi is, magyarok helytelen fordítás tudatában vagyunk, illetve alkalmazzuk a “kölni” szót, igazából csak egy eredeti kölnivíz létezik, ez a “Farina eau de cologne”!

Borzasztó bűz terjenghetett a 18. század elején Köln utcáin. Egy ház sem rendelkezett illemhellyel, az emberek nem tisztálkodtak, de még az arisztokraták is ritkán mosakodtak a betegségektől való félelmükben, és a szemetet az ablakon keresztül dobták ki az utcára. Szemét, hulladék és izzadság bűze terjengett mindenhol.
Johann Maria Farinát különösen zavarta ez a bűz, fantasztikus szaglásérzékkel rendelkezett, hasonlóval, mint a Patrick Süskind „A parfüm” című regényének főszereplője, Grenouille. A szagokat összetevőikre tudta szétszedni és egyenként elemezni. Farina a tehetségét szakmájává alakította, és „parfümeur”ként Kölnnek és a Világnak egy jobb szagot, illetve illatot akart alkotni. Az egész Világot beutazta az ultimátumos illat felfedezéséért.

A bergamott, limett, narancs és grapefruit desztillációja ejtette varázslatba. „ Egy olyan illatot találtam, amely engem az olasz esőzés utáni tavaszi reggelekre emlékeztet” Farina valóban egy századi illatot alkotott, teljesen mást, mint az addig ismert nehéz eszenciák, és „ Farina Eau de Cologne” nak nevezte el, ami az eredeti „Kölnivíz”. Ezzel megalkotta a Világ első modern parfümjét, egy a Világ első parfüm manufakturáját is.
Hamarosan az egész Világ felfigyelt erre a Farinára, aki 1709 július 13.-án megnyitotta a saját parfümériáját, kissé bonyolult nevet adott neki: „Johann Maria Farina a Jüchlichplatz Gmbh val szemben 1907óta”, és exkluzivitásra törekedett. Királyi udvarokat szolgált ki, időnként 1 üveg az illatának az ára meghaladta egy alkalmazotti évi keresetének felét is. A rokokó időszakát élték, a mámoros ünnepségek, szépségek és gazdagok idejét. A levegőben mindig a Farina víz illatát lehetett érezni. Az elkövetkezendő évszázadokban is a leghíresebb emberek erre az eredeti illatra esküdtek, amelynek a szimbóluma a piros tulipán volt és maradt. Thomas Manntól Bill Clintonig neves emberek fordultak meg a Farina parfümériában. Napoleon állítólag minden reggel és este fejtől vállig befújta magát a Farina kölnivízzel és Goethe pedig vele az asztalon átitatott illatos kendőkkel inspirálódott.
Ez a sikertörténet utánzókat is tettre ébresztett. Ezért az eredeti kölnivíz is a termékrablás első áldozataivá vált… 1803-ban egy Wilhelm Mühlens nevezetű ember megszerezte egy Farina nevű ember névjogát, aki nem rokonsági viszonyban állt az eredeti Farina parfümkészítővel, így az illatát szintén „ Farina illatként” tudta árusítani. Ezzel meggazdagodott, mivel a névjogot további 30 pályázónak eladta. Ez annak idején igaz etikátlan volt, de nem tiltotta a törvény. Feljegyzett márkaneveket akkor még nem ismertek. Csak 80 évre rá jegyeztette be Farina a saját márkáját Németországban. Az aláírása minden üvegcsén kezességet vállal az illat magas minőségéért. Wilhelm Mühlensnek továbbiakban megtíltják a Farina név használatát. Válaszként elnevezi „4711” nek az illatát, arra a házszámra utalva, ahol az illatát előállították. „4711 valódi Kölnivíz” nevet kapva. Az erős mentás víz mai napig is híresebb, mint Farina eredetije. “4711” az emberek tudatában az eredeti kölni vízként gyökerezett be, holott teljesen más illata van, mint “Farina Eau de Cologne” illatának.

A Johann Maria Farina háznak ez már régi mese. A kölni parfümkészítő immár 8.ik generáció óta viszi a márkát. Mindegyik elődje, pontosan mint ő, csak a harmadik keresztnévvel írnak alá. Több mint 2000 tárgyalást tudhatnak a 300 év alatt magukénak, mind különböző plágiumok miatt, és mindegyikük profitálni akart az eredetiből, de teljesen más illatuk volt.

A leghosszabb pereskedés a Mühlens céggel szemben volt, 2006 ban végződött az utolsó harc a Farina név miatt, hogy a „ Kölnivíznek” semmi köze a “4711” -hez. A bíróság úgy döntött, hogy az „Eau de Cologne”, illetve “Kölnisch Wasser 4711” névként eredetiségében megmaradhat. , így a Farina ház nem ment bele újabb perbe. „ Ilyen eset csak Németországban történik”, meséli az ügyvezető. „ Párizsban például senkinek sem jutna eszébe „Eau de Cologne”t „4711” al egyenértékűvé tenni. Ezért 85% át a forgalmának Farina külföldön bonyolítja le, a összetévesztésével
megbsrátkozva. Egy 50ml eredeti “Farina Eau de Cologne” 30 eurónál kezdődik, ugyanaz a mennyiség a “4711” márka alatt, inkl. frissítőszalvétával 6,99 euróba kerül. Ebből profitál a Farina: „ Azok az emberek, akik a mi termékünket vásároljak, megengedhetnek valamit maguknak” , meséli az ügyvezető

Kizárólag családi tulajdonban levő parfümériákat és gyógyszertárakat szolgálnak ki. Vagy a kliens direkt tud rendelni. Különösen az arisztrokaták mai napig is kézzel és tollal értékes papírra írva adják le a megrendelésüket. Lendületes levelekben kérik a megszokott mennyiségű illatvíz szállítását. Ez már generációk óta így zajlik. Farina klienseinek ősei már 200 évvel ez előtt is náluk vásároltak. ”Ez egy olyan kötődés a klienseinkhez, amelyről más cégek csak álmodozni tudnak” meséli büszkén a Farina immár 8. ik generációs leszármazottja.

Számomra nagy élmény volt ebben az illatmúzeumban járni, a “Farina eau de Cologne” friss citrusos illatát megérezni, a történetet felfedezni!

Brassai Adriennne 
Egyesületi elnökségi tag

forrás: https://www.facebook.com/adrienne.brassai/posts/2884957544868600

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
} // Opt-out function function gaOptout() { document.cookie = disableStr + '=true; expires=Thu, 31 Dec 2099 23:59:59 UTC; path=/'; window[disableStr] = true; } Skip to content