Aromaterápia a kozmetikumokban – hatóanyag vagy illatanyag?

Aromaterápia a kozmetikumokban – hatóanyag vagy illatanyag?

Nagy örömünkre szolgált, hogy az Aromterapeuták Magyarországi Egyesületének szervezésében  az idei év első “Illatos Esték”  előadásának megtartására Both Tímea szakmai tagunk, aki egyben kozmetikumgyártó is, elfogadta felkérésünket. Az előadás témája: aromaterápia és kozmetikumok. 

A bőr egészségének fenntartása komplex feladat. Nem csak belülről kell vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, stb. táplálni, hanem a külső, környezeti hatások káros hatásait is ellensúlyozni szükséges. És persze nem említettem még a genetikát, és a természetes öregedési folyamatokat.

Amióta világ a világ, történelmi lenyomatok adják hírül számunkra, hogy az ember mindig is a természethez fordult gyógyulásért, szépségének fenntartásáért. Ez az idő múlásával mit sem változott. A természet, a gyógy- és aromás növények kínálják gyógyító összetevőiket az ember számára, és a tudomány, technológia fejlődésével egyre többet és többet tudunk meg ezen hatásokról, melyet egészségünk és szépségünk megőrzésének szolgálatába állíthatunk.

Beszámoló Both Tímea szakmai tag előadó tollából:

Az előadás során röviden átbeszéltük a résztvevőkkel, hogy milyen szintetikus, állati és növényi eredetű illatanyagokat és hatóanyagokat ismerünk. Érdemes tudni, hogy a szintetikus hatóanyagok esetében nagyrészt a gyógyszereket alkotó vegyületekre gondolunk elsőre, pl. paracetamol, míg illatanyagként az észteresítés során nyert gyümölcsillatokra jutnak eszünkbe, de érdemes tudni, hogy az illatipar használ(t) állati eredetű illatanyagokat is, pl. a muszkon, amit ma már szintén szintetikus úton állítanak elő.

A jó hangulatú interaktív előadás során a résztvevőkkel kialakított diskurzus során arra a kérdésre, hogy: “Mi célból használunk kozmetikumot?”  egyöntetű válaszként a terápiás illetve szépítkezés célok hangzottak el válaszként.  Az illóolajokat, mint hatóanyag/illatanyag területet nemcsak elméletben jártuk körbe, hanem gyakorlatban is. Kis üvegcsékben különböző illóolajok rejtőztek – felirat helyett mindegyik egyedi betűt kapott -, és a résztvevőkkel közösen beszéltük át, ki mit gondol, kinek mely illóolaj mit jelent. Kakukktojást is elrejtettem az illatos üvegcsék között, volt köztük nem illóolaj is. A játék sikeresnek bizonyult, hisz „Ez annyira kellemes, hogy biztos nem illóolaj!” felkiáltással többen megtalálták. A résztvevők főleg illatanyagként használták fel az illatokat kozmetikumukat, mintsem hatóanyagként.

Egyesületünk jelmondata: „Az illatok összekötnek minket” a gyakorlatban is valósággá vált, az üvegcsékről hasonlóan vélekedők jobban szót értettek egymással, mintha bevonzották volna egymást, ugyanakkor a jó hangulatot mindenki számára elhozták az illatok. 

S, hogy milyen tapasztallattal zártuk az estét? Az illatok a kozmetikumokban rendkívül fontosak, jellemzően azt kenjük magunkra, aminek számunkra kellemes az illata, ami a bőrünk kipárolgásával hasonló illatíven mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
} // Opt-out function function gaOptout() { document.cookie = disableStr + '=true; expires=Thu, 31 Dec 2099 23:59:59 UTC; path=/'; window[disableStr] = true; } Skip to content